Geschiedenis.

Geplaatst op dinsdag 24 januari 2017 @ 11:21 , 83 keer bekeken

Het schaatsen op ijs bestaat al heel lang. Het gaat zelfs al ver terug tot in de prehistorie. Toen gebruikten men dierenbotten om op te schaatsen. Deze werden geslepen totdat ze glad genoeg waren om op te schaatsen. Deze werden toen glissers genoemd. Dat is een stuk rib of been van een rund, hert of ander dier. Rond de glissen wikkelde men dierenvellen zodat men genoeg houvast had. Ook gebruikte men twee stokken, net zoals bij het skiën om mee te schaatsen.


In de Middeleeuwen werd schaatsen echt populair. Toen ontstonden er ook nieuwe schaatsen, zoals: de Hollandse krulschaats, de Zuid-Hollandse baanschaats en de Friese schaats. De eerste twee werden gebruikt om over het ijs te zwieren. De Friese Schaats werd gebruikt voor het hardrijden, maar deze schaats was wel gevaarlijk omdat hij een scherpe punt had die voor veel ongelukken op het ijs zorgde. Daarom kreeg de schaats een krul aan de voorkant. Door deze verandering ontstond er weer een nieuwe schaats, namelijk de Friese doorloper. Ook wel bekend als de houten schaats. De bovenkant is van hout en de rest van ijzer. In 1950 werd er voor het eerst op noren geschaatst. Dat is een schoen met een enkel stuk ijzer aan de onderkant.

De Nederlanders werden steeds meer bedreven in het schaatsen en het werd een favoriet dagje uit voor veel mensen. Het voordeel van schaatsen was dat het gratis was en je kon het overal doen; in een sloot achter je huis of bij een meertje ergens in de buurt. Ook in de kunst werd schaatsen bekend. Veel beroemde schilders, zoals Rembrandt, schilderden schaatsers in allerlei houdingen op het ijs. De populariteit van schaatsen is eigenlijk nooit weggegaan. In de jaren zestig en zeventig werd het dankzij de televisie mogelijk voor duizenden mensen om naar schaatswedstrijden te kijken. En nog steeds kijken er elk jaar miljoenen mensen naar de schaatskampioenschappen.

Bron internet.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

marianhoutepen starstarstarstarstar

Wat een gezellige club is dit mooie vintage plaatjes helemaal top


Alvredea starstarstarstarstar

Wat een gezellige club is dit ..ik kan alleen maar zeggen in de aanbeveling van kom er gezellig bij .Groetjes Nathalia


Meer aanbevelingen